Uw tien favoriete websites van 2008

Een reactie plaatsen

maart 19, 2008 door Tim

Sinds Google 1,15 miljard euro voor YouTube heeft neergeteld en Microsoft 166 miljoen euro overhad voor amper 1,6 procent van de aandelen van Facebook zijn alle investeerders op het internet op zoek naar the next big thing. De Morgen zocht het web af en vond tien sites die veel kans hebben om in 2008 op te duiken, massaal door te breken en uiteindelijk uw en ons leven te veranderen.

10 Wieowie.nl
Wieowie.nl is een Nederlandse verticale zoekmachine. Je hoeft alleen maar een naam van een persoon op te geven en vervolgens speurt ze in één keer naar gegevens over die persoon in verschillende zoekmachines, zoals die van Google, YouTube en LinkedIn. Een paar seconden later krijg je te zien wat je via Google over die persoon terugvindt en of er filmpjes met hem of haar bestaan. Ze zoekt, voorlopig zonder veel succes, ook naar telefoonnummers en e-mailadressen. Vooral egocentrische zoekopdrachten, waarbij je zoekt wat over jezelf terug te vinden valt, blijken erg populair. Het Amerikaanse Spock.com doet net hetzelfde.
http://www.wieowie.nl/

9 Dopplr.com
Zonder twijfel zullen door het succes van MySpace, Netlog en Facebook veel copycats van dit soort social network-sites opduiken. Maar Dopplr.com is anders dan de anderen. Die site richt zich in de eerste plaats op reizigers en laat de gebruikers ervan weten waar in de wereld hun vrienden of collega’s zich bevinden, of wie hun thuisstad de komende weken bezoekt. Je geeft je eigen reisschema in en krijgt meteen dat van anderen te zien. Ideaal dus voor zakenlui die constant door Europa reizen. Dopplr, dat nu alleen nog maar in een testfase is gelanceerd, wordt bovendien geïntegreerd in Facebook. Jimmy Wales, medeoprichter van online-encyclopedie Wikipedia, liet in The New York Times weten dat het zijn favoriete site van het ogenblik is.
http://www.dopplr.com

8 Cityzine.be
Cityzine is een Gents bedrijf dat het voorbije jaar onverwacht een gigantisch succes kende met gedrukte stadsgidsen vol aanraders voor leuke restaurants, gezellige hotels en niet te missen trendy shops. Tientallen handelaars zouden nu op een wachtlijst staan voor de vernieuwde gidsen voor volgend jaar en de prijs voor een pagina zou in een paar maanden verdubbeld zijn. Maar nog veel meer kans op slagen heeft de onlinevariant. Op Cityzine.be kun je nu al op zoek naar ideale adresjes voor alle Vlaamse steden, waarbij vooral die aan de kust massaal op de kar gesprongen zijn. Volgend jaar wil het bedrijf aan de site onlineboekingen voor hotels of reservaties voor restaurants toevoegen. Wat meer is: de Vlaamse overheid is bereid haar steun te verlenen om het concept uit te breiden naar een aantal grote Europese steden.
http://www.cityzine.be/

7 Meez.com
Meez is een website opgericht door DonnerMedia, een bedrijfje uit San Francisco. Op die website kan je een 3D-versie van jezelf maken: een virtueel personage dat lijkt op jezelf of op de persoon op wie je graag zou lijken. Dat virtuele personage, jouw persoonlijke Meez, kun je vervolgens exporteren: je kunt het meenemen naar programma’s als MSN Messenger, naar je persoonlijke blog en straks ook meer en meer naar games en nieuwe 3D-werelden.

Of je kunt er virtuele filmpjes mee maken, die je vervolgens op YouTube post en vandaar naar jouw blogsite haalt. Het bedrijf tekent momenteel volop licentiedeals, zodat het kledinglijnen van supersterren of topsporters virtueel kan aanbieden. Het Antwerpse Nazooka werkt aan een gelijkaardige toepassing.
http://www.meez.com

6 Vimeo.com
De varianten op YouTube schieten dezer dagen als paddestoelen uit de grond. Dailymotion.com en Seesmic.com zijn bij velen populairder dan YouTube omdat in de filmpjes op de Googledochter reclame opduikt. Het moederbedrijf van VT4 en Vijftv lanceert eerstdaags MyVideo, waarop filmpjes uit hun tv-programma’s zullen staan. GarageTV is hetzelfde concept van Telenet. YouPorn en PornTube, bedoeld voor huis-, tuin- en keukenseksfilmpjes, zijn in geen tijd naar de top van de meest bekeken sites geklommen.

Maar het meest de moeite loont Vimeo.com, de eerste die erin geslaagd is om filmpjes gemaakt in high definition te ondersteunen en te distribueren. Sluit je laptop aan op je HD-Ready flatscreen, en je kunt in de woonkamer grappige videofragmenten in spectaculaire kwaliteit bekijken.
http://www.vimeo.com

5 Etsy.com
Etsy is een onlineveiling voor artisanaal gemaakte producten. Ontwerpers van meubels, juwelen, met de hand gebreide truien… Allemaal verhandelen ze hun eigen creaties op Etsy, de grot van Ali Baba voor wie op zoek is naar producten die niet met lage lonen in China zijn vervaardigd. De site is een kruising tussen de beroemde veiling eBay en de boekenwinkel Amazon, waar consumenten net als op Etsy recensies van de producten kunnen neerpennen.

Maar Etsy heeft voor potentiële kopers nog een paar gebruiksvriendelijke troeven. Zo kun je speuren op kleur of op geografische locatie. Daardoor vind je niet alleen wat je zoekt, de verkoper bevindt zich ook nog eens in de buurt. Niet toevallig heeft de site nu al een half miljoen geregistreerde gebruikers en meer dan 60.000 verkopers.
http://www.etsy.com

4 Netlog
Netlog is opgericht door twee Vlaamse whizzkids: Lorenz Bogaert en Toon Coppens. In Europa heeft deze Vlaamse variant van MySpace en Facebook meer dan 27 miljoen geregistreerde gebruikers. In ons land is het de vijfde meest bezochte site (met YouTube op vier, Facebook op elf en Wikipedia op dertien) en dat zonder dat er een eurocent naar communicatie is gevloeid.

Op de Open Web Awards in San Francisco verkoos het publiek Netlog vorige week nog tot beste site ter wereld. Coppens en Bogaert haalden onlangs als derde man Bart Becks, voormalig CEO van Skynet, in huis. Samen zullen ze nu aan de naambekendheid werken. In ons land zijn ze van plan evenementen als Pukkelpop of I Love Techno te sponsoren en bekende Vlamingen te motiveren om een eigen profiel aan te maken.
http://nl.netlog.com/

3 StumbleUpon
StumbleUpon, een project bedacht in Canada, balanceert met meer dan vier miljoen gebruikers op de rand van de massale doorbraak. Bij StumbleUpon download je een toolbar die bovenaan, onder de adresbalk van je browser (zoals Internet Explorer of Mozilla Firefox), komt te staan. Tijdens het surfen kun je op die balk aanduiden of je die pagina of foto of dat filmpje leuk of niet leuk vindt. Op basis van die gegevens speurt de toepassing in het vervolg naar pagina’s op het net waarvan ze overtuigd is dat ze jou zullen bevallen. Heb je vier videoclips van U2 bekeken, dan krijg je bijvoorbeeld de nieuwe te zien zodra die op het internet te vinden valt. Je kunt speuren over het hele web of doelbewust zoeken naar foto’s, filmpjes of blogpagina’s. De balk toont je ook wie jou de pagina heeft aangeraden. eBay heeft de toepassing al voor 52 miljoen euro overgekocht.
http://www.stumbleupon.com/

2 Twitter.com
Twitter werd opgericht door Evan Williams, die eerder Blogger bedacht, een van de eerste sites die bloggen voor iedereen mogelijk maakte en werd opgekocht door Google. Via Twitter kun je gratis en naar grote groepen mensen tegelijk een bericht sturen naar zowel mailboxen, gsm’s of instant messaging services, zoals MSN Messenger. Dat bericht mag niet langer zijn dan 140 tekens en moet een antwoord geven op de vraag: ‘Wat ben je aan het doen?’

Klinkt belachelijk, tot je ontdekt hoe leuk het is om als moeder te lezen dat je dochter een jurk gaat kopen of zich een trendy kapsel gaat aanmeten of om te weten te komen dat een vriend die je maar weinig ziet een koffie zit te drinken niet ver van je huis en je dus snel even kunt binnenspringen. Een aantal bedrijven gebruikt Twitter al om pijlsnel aanbiedingen bij consumenten bekend te maken.
http://www.twitter.com

1 Zilok
Zilok heeft alles in zich om een te duchten concurrent te worden van eBay en andere veilingsites. Het grote verschil is dat je op die veilingsites items koopt, terwijl je die via Zilok alleen maar huurt: een projector voor je trouwfeest, een digitale videocamera voor die ene keer dat je een verre reis maakt, een Vespa voor een weekendje in Zeeuws-Vlaanderen.

Breekt Zilok door, dan wel door de schitterende manier waarop het Google Maps in de site heeft geïntegreerd. Zoek je een fototoestel, dan toont het systeem de dichtste persoon in de buurt die er een verhuurt. De transactie gebeurt vervolgens tussen huurder en verhuurder in real time, en niet via de site. En o ja, het project is Belgisch en heeft kantoren in Brussel en Parijs. Binnenkort wordt het gelanceerd in de VS.
http://us.zilok.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

maart 2008
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Blog Stats

  • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: