Bedrijven verbannen laptops uit vergaderzaal

Een reactie plaatsen

april 3, 2008 door Tim

Laptops en smartphones horen niet thuis op een vergadering, vinden steeds meer managers. ‘Om op een creatieve manier informatie te bewerken zijn ze waardeloos’, legt professor Herman Van den Broeck van de Vlerickschool uit.

Steeds meer bedrijven dwingen hun werknemers al hun technologische snufjes achter te laten voor ze een vergadering binnen komen. In Silicon Valley, thuisbasis van Google, Yahoo en Apple, zijn de ‘topless meetings’ al ingeburgerd. In eigen land wordt er schoorvoetend aan begonnen.

‘Technostress’ verandert creatieve werknemers in jaknikkers, zo weet professor Herman Van den Broeck, partner aan de Vlerick Management School in Gent. ‘Een laptop op de schoot is nefast voor een productieve vergadering.’

Net nu de digitalisering van het bedrijfsleven ongeveer was afgerond, dient de nieuwste innovatie zich aan: ‘topless meetings’ oftewel vergaderingen zonder laptops. Het gaat hier volgens kenners wel degelijk om een revolutie, want laptops zijn in de meeste moderne bedrijven ondertussen zo goed als vergroeid met de kaderleden.

“Vooral de verslaving aan mails neemt enorme proporties aan”, zegt professor Herman Van den Broeck. “Omdat managers eisen van hun personeel dat ze constant bereikbaar zijn, durven heel wat mensen nog nauwelijks naar buiten zonder computer. In de meeste bedrijven is het gebruikelijk dat werknemers hun telefoons opnemen en mails beantwoorden tijdens de vergadering. Het is ook een soort statussymbool waarmee je toont hoe belangrijk je wel bent.”
Dat overmatige gebruik van moderne communicatietechnologieën zorgt niet alleen voor ‘technostress’ bij werknemers, het is ook nefast voor bedrijven die innovatie hoog in het vaandel dragen. “Erg stimulerend is het niet om een uitleg te doen voor een groep mensen die ondertussen mails aan het controleren zijn”, zegt Van den Broeck. “Bovendien wordt het werkgeheugen door multitasking zo verkleind dat creatief denken erg moeilijk wordt.”

Rechts denken

In een succesvolle vergadering is het de bedoeling zo juist mogelijke informatie zo creatief mogelijk te bewerken. Met de laptop op de schoot zijn kaderleden in de praktijk echter vooral bezig met het controleren van de informatie die ze al hadden. Bovendien gebruiken ze daarvoor de linkerhersenhelft, terwijl voor creatief denken de rechterhersenhelft nodig is. Een vergadering die als bedoeling heeft tot een oplossing te komen, wordt dus het liefst bemand door mensen die ‘rechts denken’. Wie ‘links denkt’, is bezig met informatie opnemen en zal meer geneigd zijn met alles akkoord te gaan.

“Werknemers die links denken, noteren veel meer dan ze inbrengen en spreken niet tegen”, zegt Van den Broeck. Conclusie: “Een bedrijf dat innovatief bezig wil zijn, bant de laptop uit de vergaderzaal.”
Geen wonder dus dat verschillende bedrijven in Silicon Valley, het mekka van de hoogtechnologische innovatie, overschakelen naar de ‘topless meetings’. Ook in België groeit stilaan het besef dat laptops niet thuishoren op een vergadering. “Veel managers hebben het ondertussen wel door”, weet Van den Broeck. “Maar ze hebben wel grote moeite hun werknemers van hetzelfde te overtuigen. Niet bereikbaar zijn is voor sommigen echt een nachtmerrie.”

Frustratie

Ook in Silicon Valley is niet iedereen opgezet met de computerloze vergaderingen. “Als technologie het vergaderen bemoeilijkt,” zo redeneert technologieblogger Jeremy Zawodny, “waarom dan niet de vergaderingen zelf afschaffen? Voor de meeste werknemers zijn ze toch maar een bron van frustratie. ‘Meeting free companies’ zijn de toekomst.”

“Een zeer slecht idee”, meent professor Van den Broeck. “De moderne technologieën zijn ideaal als manier om snel en veel informatie door te geven en om in dialoog te blijven, maar om op een creatieve manier informatie te bewerken zijn ze eigenlijk waardeloos. Hoe lang je ook wacht, een computer zal altijd data voortbrengen, maar het is nog altijd de ‘choque des idées’ die licht brengt.”(Tina De Gendt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

april 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Blog Stats

  • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: