Het nieuwe internet

Een reactie plaatsen

april 6, 2008 door Tim

Het Internet zoals we dat kennen zal binnenkort verouderd zijn, zo schrijft de Sunday Times. Dezelfde geleerden die het bedachten, werken momenteel immers aan een bliksemsnelle ‘opvolger’ die hele films in enkele seconden kan downloaden. En dat komt allemaal door de gigantische Europese deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) waaraan Cern de laatste hand legt.

Slachtoffer van eigen succes
Het nieuws komt op een ogenblik dat het bestaande internet het slachtoffer dreigt te worden van zijn eigen succes en daaruit voortvloeiende capaciteitsproblemen. Niet lang meer, aldus David Britton, professor fysica aan de universiteit van Glasgow. Bij Cern wordt de laatste hand gelegd aan een computerproject dat 7 jaar geleden werd opgestart toen men in Genève ontdekte dat de LHC, jaarlijks een gigantische hoeveelheid data vereiste – evenveel als op 56 miljoen cd’s kunnen worden opgeslagen. Met de LHC hoopt men de oorsprong van het universum te kunnen achterhalen.

“Einde van de wereld”
De enorme processiesnelheid nodig om LHC te laten functioneren, leidde zelfs tot de vrees dat het project zou moeten worden stopgezet omdat het zou kunnen leiden tot het ‘einde van de wereld’. Letterlijk. Dat kwam doordat het internet in feite werd ontwikkeld met kabels en uitrusting die eigenlijk was bedoeld voor telefoongesprekken en die dus niet voldoende capaciteit had voor het doorgeven van data tegen hoge snelheid.

10.000 maal sneller
Nu is er in Genève een ‘grid’ gemaakt die 10.000 maal sneller zal zijn dan de snelste breedbandverbinding die momenteel in gebruik is. Dit doordat nu gebruik wordt gemaakt van optische vezelkabels en moderne routing centra. Daardoor zullen, als de huidige 55.000 servers zijn uitgebouwd tot de voorziene 200.000, speelfilms binnen enkele seconden kunnen worden verstuurd, terwijl de hele catalogus van Rolling Stones-muziek in twee tellen verzonden wordt.

Revolutionaire veranderingen
Volgens David Britton zal de maatschappij door deze ‘grid technologieën’ “revolutionaire veranderingen ondergaan, want met dit soort gebruik van computers kunnen volgende generaties samenwerken en communiceren op manieren die oudere mensen zoals ik zich niet eens kunnen voorstellen”. Of dat klopt zal vanaf deze zomer blijken, wanneer de LHC gaat draaien, en in het kielzog daarvan ook de nieuwe grid – in feite een ‘parallel internet’ dat Cern zal verbinden met 11 onderzoekscentra in de VS, Canada, Europa en het Verre Oosten- zal gaan functioneren. (afp/tdb)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

april 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Blog Stats

  • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: