WWF: “Stroomproducenten krijgen geld om te vervuilen”

Een reactie plaatsen

april 7, 2008 door Tim

Milieuorganisatie WWF klaagt aan dat elektriciteitsproducenten tot 71miljard euro kunnen opstrijken, ook al gebruiken ze vervuilende grondstoffen om de elekrticiteit op te wekken. De winsten worden uitgekeerd in het kader van de tweede fase van het Europese emissiehandelssysteem, een systeem dat eigenlijk een vermindering van de uitstoot beoogt. Die tweede fase loopt tot 2012.

De cijfers komen van Point Carbon, een van de belangrijkste bronnen van informatie en analyse van koolstofmarkten. De organisatie bestudeerde de mogelijke onverwachte winsten die de energiesector zou kunnen opstrijken in landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië en Polen.

Uitstootrechten kopen
Via het systeem kunnen grote industriële vervuilers overschrijdingen van hun uitstoot, en zware boetes, compenseren door uitstootrechten te kopen. “Op dit moment geven Europese regeringen deze uitstootrechten echter grotendeels gratis aan de bedrijven”, luidt het.

“Gratis uitstootkredieten geven aan de stroomproducenten is alsof je hen een financieel extraatje geeft, want omdat er geen internationale competitie is, rekenen ze de prijs van deze kredieten gewoon door aan hun klanten. Goedkope winsten binnenhalen en ondertussen niets doen, is gewoon schandalig.”

De echte prijs van steenkool
Voor klimaatspecialist Sam Van den Plas is het meer dan ooit het cruciaal dat “de stroomproducenten gedwongen worden om de echte kostprijs van steenkool onder ogen te zien, zodat het milieu niet het kind van de rekening wordt.”

De verbranding van steenkool om elektriciteit te produceren is in Europa goed voor ongeveer 1 miljard ton CO2 per jaar. Dat is ongeveer 20 procent of één vijfde van de totale uitstoot aan broeikasgassen in de EU.

Nieuwe installaties
“Er bestaan momenteel plannen om in Europa in de komende vijf jaar 40 grote steenkoolcentrales te bouwen, ook in de Antwerpse en Gentse havens. Zo’n installaties zullen wellicht 50 jaar of langer blijven draaien. Daarmee zetten Europa en België zich voor tientallen jaren vast”, waarschuwt Sam Van den Plas. (belga/edp)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

april 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Blog Stats

  • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: