Afdingen & onderhandelen

Een reactie plaatsen

april 15, 2008 door Tim

De een vindt het gênant, de ander juist lollig. Maar wie stevig afdingt, bespaart een hoop geld. Zeker in deze economisch mindere tijd. Maar hoe ding je succesvol af?

(m24/elsevier) – Tien tips: ook voor wie wel wil, maar niet durft af te dingen.

 1. Wees niet te bijdehand – Onthoud dat de verkoper je de korting moet gunnen, als het om dure aankopen gaat zoals een auto. Blijf dus aardig en laat aan hem het initiatief. Vraag om korting, maar noem geen percentages of bedragen. Zeg het wel als de korting tegenvalt.
 2. Acteer – Doe net alsof je niet geïnteresseerd bent. Laat merken dat je bij het uitblijven van een korting naar een andere winkel gaat. Goede trucjes zijn:
  – de verkoper lang bezig houden en laten zien dat je twijfelt.
  – “Ik wil het zo graag, maar ik kan het niet betalen.” Voer samen met je partner een toneelstukje op: de ander wil het graag kopen maar jij vindt het te duur. Je partner zegt tegen de verkoper: “Luister, ik heb al de hele dag gewinkeld, kan je niet wat van de prijs afhalen?”
 3. Geef argumenten – Verkopers zijn gevoelig voor argumenten als:
  – “Ik verlos je van een oud model dat toch maar in de weg staat.”
  – “Ik koop drie dingen tegelijk, dan gaat er toch wel wat af?”
 4. Praat met de eigenaar – Zorg ervoor dat je praat met degene die de beslissingen kan nemen. Ga dus liever naar zelfstandige middenstanders dan naar een keten.
 5. Wees discreet – Vraag nooit om kortingen waar andere klanten bij staan. Dan krijg je het zeker niet. Winkeliers willen niet dat alle klanten het idee krijgen dat er wat van de prijs af kan.
 6. Koop het niet – Loop weg als het afdingen niet lukt. Probeer het bij een andere winkel. Ervaring leert dat afdingen vaker lukt dan je denkt.
 7. Vraag iets extra – Vaak krijg je makkelijker gratis accessoires dan korting. Wie een keuken koopt, kan vragen of de handvaten van de kastjes er gratis bij kunnen. Of wat dacht je van een extra lens bij een dure camera.
 8. Betaal contant – Laat een credit card zien bij de kassa en vraag of het wat oplevert om contant of met Bancontact te betalen. Dat kost de winkelier minder en wil hem wel eens verleiden tot het geven van korting.
 9. Kies het moment – Vlak voor sluitingstijd, aan het einde van de maand en aan het einde van het jaar zijn winkeliers en verkopers gevoeliger voor afdingen. Ze willen hun omzet nog even verhogen, om zo toch nog een bonus te verdienen. Ze zijn gretiger om te scoren.
 10. Vraag iemand die het wel kan – Als je echt niet kunt afdingen en alle verkopers je keihard uitlachen: zoek hulp. Laat het iemand doen die het wel kan en die er plezier in heeft om een fikse korting te krijgen.

Video: Afdingen (‘haggle’ in het Engels) is echt van alle tijden. Kijk maar naar het fragment uit ‘The Life of Brian’ van Monthy Python.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

april 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Blog Stats

 • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: