Te veel misbruik van biometrische gegevens

Een reactie plaatsen

april 17, 2008 door Tim

Bedrijven en scholen mogen niet te pas en te onpas gebruik maken van biometrische gegevens om personen te herkennen. In een opmerkelijk eerste advies over de kwestie legt de privacycommissie het toenemende gebruik aan banden.

Het gebeurt steeds vaker dat bedrijven, sportclubs, ledenverenigingen of zelfs scholen via een vinger- of handafdruk, een irisscan, een controle van de stem of het gelaat op hoogtechnologische manier checken met wie ze te maken hebben voor de persoon binnen mag.

“Het is inderdaad een trend om persoonsgegevens te authenticeren via de biometrie”, bevestigt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Misbruik loert daarbij om de hoek. Momenteel zijn er bij de commissie zo’n twintig dossiers hangende. Voorzitter Debeuckelaere: “We krijgen hoe langer hoe meer vragen over de bescherming van de privacy in dit verband, terwijl er geen gepubliceerde rechtspraak over bestaat.”

“Biometrische gegevens mogen niet gebruikt worden als prikklok. Dergelijk misbruik moet aan banden worden gelegd”, waarschuwt de privacycommissie in een eerste advies over de kwestie. Volgens de commissie mogen biometrische gegevens maar ingezameld worden als de persoon daar toestemming voor geeft én als dat echt nodig is.

“Biometrische systemen zijn gemakkelijk en tegenwoordig ook niet zo duur meer. Maar telkens opnieuw moet de afweging gemaakt worden of er geen ander middel is”, legt Debeuckelaere uit. Concreet: wordt er in de firma in kwestie veel gefraudeerd, loopt de eigenaar het risico bestolen te worden of is er sprake van bedrijfsspionage, dan moet het kunnen. Debeuckelaere: “Maar een bedrijf dat de biometrie louter als prikklok gebruikt, dat is erover.”

Wat de verwerking van de biometrische gegevens betreft, is de privacycommissie uiterst streng: “Ze mogen niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan het toegang verschaffen.” Het opslaan van de gegevens is al helemaal uit den boze. De commissie waarschuwt ten slotte dat er op dit moment weinig beveiligingsmaatregelen bestaan voor biometrische gegevens.

Ook de socialistische vakbond trekt hard aan de alarmbel. “Meerdere leden klagen over het feit dat de werkgever voortaan hun aanwezigheid wil nagaan via bijvoorbeeld de geometrie van hun handomtrek. Maar wat als zij daarvoor geen toestemming willen geven? We mogen toch niet afglijden naar een Big Brothermaatschappij”, besluit ACOD-secretaris Guido Rasschaert. (Marjan Justaert)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

april 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Blog Stats

  • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: