Haal zelf de voedselprijs omlaag

Een reactie plaatsen

mei 27, 2008 door Tim

Is het leven écht zoveel duurder geworden? Knack liet het voedingsaanbod doorlichten en kwam tot een opmerkelijke conclusie: wie Belgisch, vers en seizoensgebonden eet, eet goedkoper.
In kranten en televisiejournaals wordt tegenwoordig uitgebreid over de hoge voedselprijzen bericht, en al bijna een halfjaar lang eisen de vakbonden luidkeels maatregelen om de sterke prijsinflatie op te vangen. Ondertussen vraagt zowat elk belangengroep om meer prijstransparantie.

Wat is er nu eigenlijk van aan? Betalen we echt meer voor ons eten dan pakweg een jaar geleden? ‘Je moet de prijzen van vandaag natuurlijk wel vergelijken met die van dezelfde periode vorig jaar, want het seizoen en het weer zijn van groot belang voor de prijsvorming’, zegt Jan Prinsen, directeur vers- en diepvriesproducten van warenhuisketen Colruyt.

Op verzoek van Knack zocht Colruyt de prijsevolutie in zijn winkels van tientallen voedingsproducten over verschillende jaren op. De conclusie is duidelijk: ‘Als je lokaal geteelde verse producten in het juiste seizoen koopt, zul je merken dat die over het algemeen goedkoper zijn geworden’, aldus Prinsen. Wie een beetje uit zijn doppen kijkt, hoeft vandaag dus niet méér voor zijn verse voeding te betalen dan een jaar geleden.

Dat geldt echter niet voor bewerkte levensmiddelen, zoals chocopasta, een blik tomatensoep, spaghetti, margarine of een kant-en-klare diepvriesmaaltijd. Dat komt vooral door de enorme prijsstijgingen op de wereldmarkt van basisvoedingsstoffen, zoals graan, rijst en maïs. Ook de petroleumprijs is een belangrijke factor.

‘Je mag niet vergeten dat de explosief gestegen energiefactuur een belangrijk deel van de productiekosten uitmaakt’, zegt Ivan Van de Cloo, hoofdeconoom bij ING. ‘De petroleumolie die bijvoorbeeld in de productie van chocopasta en de bijbehorende verpakking en transport kruipt, kost de producent vandaag wellicht meer dan de cacaobonen die hij moet aankopen.’

‘Wat er ook beweerd wordt, als je vandaag kijkt en vergelijkt, hoef je voor voeding écht niet veel meer te betalen dan de voorbije jaren’, zegt Prinsen. ‘En als je bereid bent om zelf te koken in plaats van kant-en-klaarmaaltijden op te warmen, en zelf je broodjes smeert in plaats van ze klaargemaakt te kopen, dan eet je zelfs vaak goedkoper dan enkele jaren geleden.’

Ann Peuteman en Ewald Pironet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

mei 2008
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Blog Stats

  • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: