Dit is de jeugd van tegenwoordig

Een reactie plaatsen

mei 30, 2008 door Tim


Vanmorgen onthulde de radiozender Studio Brussel de resultaten van de ‘grote jongerenenquête’. In de ‘Peter Van de Veire Ochtendshow’ was te horen hoe de jeugd van tegenwoordig over zichzelf denkt. Die kunnen we in drie woorden omschrijven: mondig, materialistisch en online.

Eigen mening
De online enquête werd uitgevoerd in samenwerking met marktonderzoeker Synovate bij 1.762 jongeren tussen 12 en 24 jaar. Daaruit blijkt dat 71 procent van de jongeren veel waarde hecht aan het uitkomen voor de eigen mening. Zichzelf durven zijn is voor 64 procent belangrijk. De helft wil uniek zijn en niet met de meute meelopen, 46 procent weet op jonge leeftijd al wie ze precies zijn.

Privé is belangrijk
De jongeren lijken ook heel goed te weten wat ze willen en stellen daar ook eisen over. Van de 19- tot 24-jarigen vindt 58 procent dat een succesvolle carière niet ten koste van het privéleven mag gaan. Iets meer de helft (52 procent) hoopt ook ooit zijn eigen huis te hebben.

Toch wordt de jeugd van tegenwoordig niet overmand door ernst. Eenenzeventig procent vindt dat je af en toe eens onnozel moet kunnen doen en 59 procent vindt het ok om zich op gelegenheden volledig te laten gaan.

Materialistisch
Maar liefst 62 procent van de jongeren vindt zichzelf materialistisch. Ze zeggen graag geld uit te geven aan laptops, gsm’s, kleding, uitjes en reizen. De resultaten liegen dan ook niet. Zevenentachtig procent bezit een pc, hetzelfde aantal heeft ook een gsm. Negenenzestig procent bezit een laptop, vooral studenten lijken van dit prijzige snufje voorzien te zijn. Iets minder dan de helft (48 procent) heeft een spelconsole.

Internet
Dat veel jongeren zelf een pc of laptop hebben ligt in lijn met het surfgedrag. Van de bevraagden surft 86 procent dagelijks minstens 1 keer op het net. Bij de 19- tot 24-jarigen is dat zelfs 90 procent. Tweeënzeventig procent surft meerdere keren per dag.

Chatten blijft een favoriete bezigheid van de surfers. Zevenenzestig procent zegt minstens 1 maal per dag via msn te chatten. Voor 59 procent is het internet een alternatieve manier om informatie opzoeken. Ruim de helft (52 procent) zegt minder verlegen te zijn op het internet.

Chatten en surfen is ook geen alleenstaande bezigheid. Tweeënvijftig procent van de 12- tot 18- jarigen doet dit terwijl ze online naar muziek luisteren, 42,7 procent van die leeftijdsgroep terwijl de televisie opstaat.

Geen slippertjes
De jeugd van tegenwoordig is ook trouw. Zo vindt 68 procent trouw en openheid in een relatie belangrijk. Bij de 19- tot 24-jarigen loopt dat cijfer op tot 74 procent. De helft van deze laatste leeftijdscategorie zegt zelfs nu klaar te zijn om zich voor het leven te binden als de juiste persoon zich aanbiedt. De helft van de jongeren is streng voor zijn partner. Zo zegt 44 procent overspel niet te kunnen vergeven, 42 procent wil niet de vrijheid om met anderen te flirten als ze een relatie hebben. (belga/gb)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

mei 2008
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Blog Stats

  • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: