13 belasting-termen die u moet kennen

Een reactie plaatsen

maart 4, 2009 door Tim

GELD & GEZIN – Gaan uw oren tuiten bij het horen van fiscale termen? Netto brengt een kort overzicht van termen die steevast in een belastingthema opduiken… maar waar u nog wel eens het fijne van wil weten.
(netto) – Het is nog te vroeg om aan belastingbrieven te denken, daarvoor is het wachten op de maand juni. En toch duiken er altijd wel termen op die op belastingen wijzen, maar waarvan u niet meteen weet wat ze betekenen.

 • Aanslagjaar

Het aanslagjaar is het jaar waarin u uw belastingaangifte indient. Binnenkort vindt u uw aangifteformulier voor aanslagjaar 2009 in uw brievenbus. Daarin moet u uw inkomsten van 2008 aangeven. Daarom spreekt men van inkomstenjaar 2008.

 • Btw

Btw staat voor Belasting op Toegevoegde Waarde. Die belasting van 6 of 21 procent zit automatisch verrekend in de prijs van de producten en diensten die u koopt. De verkoper draagt dat bedrag af aan de staat als ‘omzetbelasting’. Als consument moet u dus niets aangeven, ook niet in uw belastingaangifte.

 • Belastingvrije som

Iedereen heeft recht op een belastingvrije som. Dat is de schijf van inkomsten waarop u helemaal geen belastingen moet betalen. Voor uw inkomsten van 2009 (aanslagjaar 2010) bedraagt de basissom 6.430 euro. Die basissom wordt opgetrokken voor gehandicapten. Ook in functie van uw gezinssamenstelling wordt er een verhoging van de belastingvrije som toegestaan. Dat is onder meer het geval voor kinderen of andere personen ten laste. Ligt uw belastbaar inkomen onder de belastingvrije som, dan moet u helemaal geen belastingen betalen.

 • Belastingvermindering

Voor tal van uitgaven kan u aanspraak maken op een belastingvermindering. Hoe groot het fiscale voordeel is, varieert naar gelang van de aard van de uitgaven. Bekende voorbeelden van belastingverminderingen zijn dienstencheques en energiebesparende uitgaven. Het bedrag van de belastingvermindering wordt afgetrokken van uw verschuldigde belastingen. Dat kan een nadeel zijn als u weinig of helemaal geen belastingen betaalt omdat bijvoorbeeld uw inkomen te laag is. De belastingvermindering gaat dan verloren.

 • Belastingkrediet

Voor een aantal uitgaven kan u aanspraak maken op een terugbetaalbaar belastingkrediet. In tegenstelling met een belastingvermindering krijgt u wel het voordeel terugbetaald als u geen of onvoldoende belastingen betaalt. Voor de uitgaven die u in 2009 doet, heeft u bijvoorbeeld recht op een terugbetaalbaar belastingkrediet voor vloer- en muurisolatie.

 • Belastingtarieven

De belastingtarieven zijn progressief. Dat betekent dat de tarieven stijgen naarmate uw inkomen stijgt. Het laagste belastingtarief bedraagt 25 procent en geldt voor een inkomensschijf tot 7.560 euro (aanslagjaar 2009). Het hoogste tarief wordt toegepast voor een inkomensschijf boven 32.860 euro.

 • Decumul

Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend, dan moeten u en uw partner in principe samen een belastingaangifte indienen. Dat betekent echter niet dat de belastingen voor het gezin worden berekend. De belastingberekening gebeurt per partner en slechts op het einde worden de saldi van beide partners samengeteld. Dat wordt in het vakjargon ‘decumul’ genoemd.

 • Fiscale aftrekken

U moet belastingen betalen op uw netto-inkomen. Hoe hoger dat inkomen, hoe meer belastingen u moet betalen. Met een aantal uitgaven kan u uw inkomen drukken en dus minder belastingen betalen. Ze mogen immers in mindering gebracht worden van de inkomsten waarop u belastingen moet betalen. De meest bekende fiscale aftrekken zijn die voor de enige eigen woning, intresten van hypothecaire leningen, kosten voor kinderopvang, betaalde onderhoudsuitkeringen en giften.

 • Forfaitaire beroepskosten

U moet niet alleen uw beroepsinkomsten aangeven. U mag ook beroepskosten in mindering brengen. Daarbij heeft u de keuze tussen de werkelijk gemaakte of forfaitare beroepskosten. De forfaitaire beroepskosten worden berekend als een percentage van uw beroepsinkomen. Dat percentage varieert naar gelang van de inkomensschijf. Hoe hoger uw inkomen, hoe lager het percentage. Het maximumbedrag van forfaitaire beroepskosten bedraagt 3.380 euro (aanslagjaar 2009). Ook al kan u geen werkelijke beroepskosten aantonen of zijn ze lager dan de forfaitaire beroepskosten, toch krijgt u de forfaitaire beroepskosten toegekend.

 • Marginale aanslagvoet

De marginale aanslagvoet is het hoogste belastingtarief waartegen u belast wordt. Hoe hoog dat tarief is, hangt af van de hoogte van uw inkomen.

 • Roerende voorheffing

Op roerende inkomsten bent u roerende voorheffing verschuldigd. Roerende inkomsten zijn bijvoorbeeld dividenden, inkomsten uit kasbons, gelddeposito’s, obligaties en andere vastrentende effecten. Die belasting (15% of 25%) wordt meestal ingehouden op het moment van uitbetaling. De betaalde roerende voorheffing is doorgaans bevrijdend. Dat betekent dat u die inkomsten niet meer moet opnemen in uw belastingaangifte. Op sommige roerende inkomsten moet u helemaal geen belasting betalen. Zo is dit jaar de eerste schijf van 1.730 euro van inkomsten uit spaarboekjes vrijgesteld.

 • Onroerende voorheffing

De onroerende voorheffing is een belasting op vastgoed, zoals huizen of appartementen. Die belasting wordt berekend op het kadastraal inkomen (KI). Dat is de geschatte huuropbrengst van een woning. De onroerende voorheffing is een percentage van het geïndexeerde kadastraal inkomen. In het Vlaams Gewest bedraagt die 2,5 procent van het geïndexeerde KI. In Brussel en Wallonië is dat 1,25 procent.

 • Opcentiemen

De gemeente en de provincie voegen aan bepaalde belastingen hun eigen heffing aan toe, de opcentiemen. ‘Opcentiem’ komt neer op een toeslag van één procent op een bepaald tarief, opdeciem is meteen 10 procent bovenop een tarief. Die belasting verschilt dus van gemeente tot gemeente. In ‘armere’ gemeentes als Sint-Joost-ten-Node liggen die opcentiemen doorgaans veel hoger dan in ‘rijkere’ gemeentes als Knokke of Lasne.

Bron: XC/PDR – Netto.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

maart 2009
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Blog Stats

 • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: