Sollicitatiebrief

Een reactie plaatsen

oktober 14, 2009 door Tim

Een sollicitatiebrief schrijven doe je niet elke dag. Misschien is het zelfs wel jaren geleden dat je voor de laatste keer een sollicitatiebrief hebt geschreven. Of misschien wordt dit je eerste keer. Hoe het ook zij, je voelt je onzeker. Je weet niet precies aan welke eisen een sollicitatiebrief moet voldoen en bij het maken van een cv zou je ook wel wat hulp kunnen gebruiken.

Wil je met je sollicitatiebrief een kans maken, dan moet je deze regels hanteren:

 1. overzichtelijk zijn (opgedeeld in vier of vijf alinea’s, elk met hun eigen thema)
 2. helder, begrijpelijk en foutloos geformuleerd zijn
 3. een prettige lay-out hebben
 4. vooral niet te langdradig zijn.

Een cv schrijven: de basis

Ga je je cv schrijven, houd dan twee personen constant in je achterhoofd:

 1. Jezelf – je wilt jezelf natuurlijk zo presenteren dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Uit je cv moet blijken dat je een zeer geschikte persoon bent voor de functie waarnaar je solliciteert.
 2. Je potentiële werkgever & deze heeft behalve jouw cv waarschijnlijk nog een groot aantal cv’s op zijn bureau liggen die hij moet beoordelen. Jouw cv moet er daarom op alle fronten uit springen.

Ga nu je cv schrijven met deze zaken in je achterhoofd. Houd je daarbij aan de volgende richtlijnen.

Wees overzichtelijk

Als je cv overzichtelijk is, spaart dat je potentiële werkgever tijd, en daarmee voorkom je irritatie. Zorg dat hij in één oogopslag de belangrijkste zaken uit je cv kan halen, zoals wie je bent, wat je kunt en welke ervaring je hebt. Begin met je persoonlijke gegevens, en geef vervolgens informatie over je opleiding, diploma’s, werkervaring, vaardigheden en referenties. Je zou ook nog een lijstje met hobby’s aan je cv kunnen toevoegen. Soms kan een bijzondere hobby ervoor zorgen dat je cv eruit springt; het geeft er in ieder geval een persoonlijke touch aan. Als je besluit je hobby’s in je cv te vermelden, maak de lijst dan niet te lang. Je moet niet de indruk wekken dat de lijst alleen maar dient als bladvulling, omdat je geen relevante werkervaring hebt bijvoorbeeld.

Wees relevant

Geef geen ellenlange, gedetailleerde opsomming van alle opleidingen die je hebt gevolgd en alle banen die je hebt gehad, maar beperk je tot de meest relevante. Zet altijd het belangrijkste dat je wilt overbrengen bovenaan, zodat dat het meest in het oog springt. Als je bijvoorbeeld veel werkervaring hebt, begin je met de gegevens daarover (zet je meest recente functie bovenaan), en plaats het overzicht van opleidingen die je hebt gevolgd wat verderop. Hoe ouder je bent, hoe belangrijker je werkervaring zal zijn, en hoe minder belangrijk de vraag op welke middelbare school je hebt gezeten. Maar heb je weinig werkervaring, zet dan je opleiding en vaardigheden bovenaan. Leg de nadruk op wat je goed kunt. Ook tijdens vrijwilligerswerk en activiteiten in je vrije tijd kun je vaardigheden hebben ontwikkeld waar een bedrijf iets aan heeft.

Wees specifiek

Haal niet elke keer als je solliciteert weer een standaard-cv uit de kast, maar ga bij elke sollicitatie een cv schrijven dat specifiek is afgestemd op de functie waarnaar je solliciteert. Ga na wat er precies wordt gevraagd aan competenties, en probeer in je cv aan te tonen dat je daar ook over beschikt. Het is wat meer werk, maar zeker de moeite waard.

Wees kort en bondig

Zorg ervoor dat je cv uit niet meer dan één à twee A4-tjes bestaat. Dit om te voorkomen dat degene die je cv moet beoordelen zijn interesse in je verliest. Een goed cv schrijven is niet gemakkelijk. Het is een hele kunst om in een beperkte ruimte jezelf zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je veel uitvoeriger zijn.

Wees eerlijk

Heb je gaten in je cv, probeer ze dan niet met ingewikkelde kunstgrepen te verdoezelen. Betreffen die gaten korte periodes, dan hoeven ze trouwens helemaal niet zichtbaar te zijn op je cv. Geef de duur van de functies die je hebt vervuld weer met behulp van enkel jaartallen, in plaats van met specifieke data. Vallen er grotere gaten in je cv, verdoezel ze dan evenmin, maar bereid je wel voor op een vraag naar de reden ervan tijdens een eventueel sollicitatiegesprek.

Wees aantrekkelijk

Wil je een cv schrijven dat niet vanwege het uiterlijk alleen al in de prullenbak terechtkomt, kies dan voor een gemakkelijk leesbaar en vrij zakelijk lettertype (Arial, Univers of Helvetica bijvoorbeeld). Moet je het afdrukken, gebruik dan een neutrale kleur papier (geen pasteltinten) en lees ten slotte je cv altijd een paar keer door op spelfouten!

En ten slotte…

Plaats je cv op een of meer vacaturebanken.

Checklist sollicitatiebrieven

 • Bestaat je sollicitatiebrief uit niet meer dan één kantje? Je sollicitatiebrief moet geen biografie worden. Je wilt er alleen maar interesse mee wekken voor jezelf.
 • Staat er een datum boven je sollicitatiebrief? Is de aanhef correct? Heb je een betreft-regel gebruikt? Heb je je brief ondertekend? Heb je aangegeven dat je brief een bijlage bevat (je cv)?
 • Heb je in je brief laten merken dat dat je je een beetje verdiept hebt in het bedrijf waar je solliciteert? Of dat je iets over de bedrijfstak in het algemeen weet?
 • Is je brief uniek? Schrijf elke keer dat je solliciteert opnieuw een sollicitatiebrief. Een (aangepaste) kopie van voorgaande sollicitatiebrieven zal je niet ver brengen. Elke brief die je de deur uit doet, moet speciaal voor die gelegenheid zijn geschreven.
 • Is je cv nog up-to-date? Of heb je misschien op een bepaald gebied inmiddels meer ervaring opgedaan? Kloppen ook al je persoonlijke gegevens nog? Denk bijvoorbeeld aan je e-mailadres en het nummer van je mobiele telefoon.
 • Bevat je brief geen taalfouten? Taalfouten kunnen echt niet in een sollicitatiebrief, dus verstuur je brief niet meteen, maar leg hem een dag weg, en lees hem dan nog eens opnieuw door. En laat bij voorkeur ook een ander er even naar kijken.
 • Straalt je brief kwaliteit uit? Kies bijvoorbeeld een iets zwaardere kwaliteit papier (90 grams in plaats van 80 grams), of papier in een licht afwijkende kleur (zoals crëme of lichtgrijs).
 • Passen brief, cv en envelop bij elkaar? Een samenraapseltje van papiersoorten en -kleuren komt niet echt goed over. Als het kan, probeer dan een bijpassende envelop te vinden in A5-formaat, in plaats van eentje in A4-formaat. Dan hoeven je brief en cv maar één keer gevouwen te worden, en springt je brief er ook fysiek uit!
 • Heb je een kopie gemaakt van je brief? Zodat je, als je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd, nog eens kunt nalezen wat je precies hebt geschreven? En maak ook een kopie van je cv natuurlijk.
 • Stuur je je brief per e-mail, heb je dan gezorgd voor een duidelijke onderwerpsregel? En heb je je sollicitatiebrief en cv die je als bijlage hebt toegevoegd, een duidelijke documentnaam gegeven (bij voorkeur één waarin je eigen naam voorkomt)?

Gaten in je cv? Zo kun je toch een goed cv opstellen Een cv opstellen waar gaten in zitten: hoe doe je dat?

//

Een dijk van een cv opstellen is niet moeilijk als je carrière een prachtige oplopende lijn heeft gevolgd. Jammer genoeg is dat voor de meeste mensen niet het geval.

Je bent er misschien een tijd tussenuit geweest, je was ziek of moest voor een ziek familielid zorgen. Misschien werd je ontslagen of ben je een tijd op reis geweest. In dat geval heb je een gat in je cv.

Het kan ook zijn dat je allerlei soorten baantjes hebt gehad en dat er niet veel lijn zit in je cv. Of je hebt je opleidingen niet afgemaakt. Liegen is geen goed idee, maar wat doe je wél?

De meeste cv’s zijn niet perfect. Je kunt er echter veel aan doen om je op papier toch zo goed mogelijk te presenteren. Je hoeft een werkgever niet met zijn neus op jouw onvolkomenheden te drukken, maar écht liegen raad ik je niet aan. Hoe presenteer je jezelf dan wel?

Gaten in je cv: oorzaken en oplossingen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je een gat in je cv kunt hebben:

 • Korte periodes tussen twee banen
  Dergelijke gaten kun je gemakkelijk verdoezelen. In plaats van data geef je gewoon jaartallen op bij het vermelden van je werkervaring en het valt helemaal niet op dat je een paar maanden niet hebt gewerkt.
 • Langere periodes van werkloosheid
  Deze gaten zijn veel moeilijker te verdoezelen. Probeer dat dan ook niet. Voorkom wel dat een werkgever gaat raden naar de reden van je werkloosheid. Dit kan een reden zijn je niet uit te nodigen voor een gesprek en dat zou natuurlijk jammer zijn.

  Zet daarom in je cv waarom je een tijd niet gewerkt hebt en geef aan wat je wél gedaan hebt. Als je een adempauze had of een sabbatical kun je dat gewoon vermelden. Maar doe dat alleen als je ook echt een adempauze of een sabbatical had.

  In andere gevallen is het verstandig te vermelden waarom je er een tijd tussenuit was. Benader de feiten positief en geef aan wat je hebt gedaan en wat je hebt geleerd. Misschien heb je in die tijd vrijwilligerswerk gedaan, of een huishouden gerund. Ook daar heb je ervaring opgedaan die relevant is voor de werkgever.

 • Onvrijwillig ontslag
  Dit kan ook een van de oorzaken zijn van een gat in je cv. En mogelijk ben je daar nog steeds verbitterd of boos over. Zorg er in ieder geval voor dat die emoties niet doorklinken in je cv. Maar je hoeft echt niet in je cv te zetten dat je bent ontslagen en waarom. Vermeld alleen de periode dat je bij het bedrijf hebt gewerkt. Als je er in een sollicitatiegesprek naar wordt gevraagd, licht je kort toe waarom je dienstverband is beëindigd. Houd je dan wel bij de feiten en blijf positief.

Geen mooie lijn in je cv

Het kan ook zijn dat je allerlei soorten baantjes hebt gehad en er niet veel lijn zit in je cv. Het is dan lastig voor een werkgever om snel te zien wat je kunt en wat je gedaan hebt. Om ervoor te zorgen dat je cv niet meteen aan de kant wordt gelegd, zul je structuur moeten aanbrengen in je cv.

Structuur aanbrengen in je cv doe je door je werkervaring thematisch te groeperen in plaats van chronologisch. Maak kopjes, bijvoorbeeld “administratief”, “ICT”, “management”, zodat je cv er overzichtelijk uitziet. Dit kan ook een goede methode zijn om gaten in je cv minder te laten opvallen.

Maar ook al wil je op deze manier je cv opstellen, reken er niet zomaar op dat een werkgever gaten in je cv niet ziet. Als je een aanzienlijk gat in je cv hebt, is het nog altijd het beste hier iets over op te nemen.

Onafgemaakte opleidingen

Behalve gaten en een onduidelijke lijn kan je cv kan ook andere gebreken vertonen. Je hebt bijvoorbeeld je studie niet afgemaakt. In zo’n geval kun je het beste op je cv vermelden dat je die studie voor een bepaalde tijd hebt gevolgd. Suggereer niet dat je de studie hebt afgemaakt als dat niet zo is. En bereid je natuurlijk voor op de vraag waarom je je studie hebt afgebroken.

Leugens voor een goed cv?

Hoe moeilijker het is om een baan te vinden, hoe verleidelijker het is je toevlucht te nemen tot leugens om een goed cv te kunnen maken: liegen over een opleiding die je niet hebt afgemaakt, liegen over je huidige functietitel, liegen over de reden waarom je weg bent gegaan bij je vorige werkgever…

Eén ding is zeker: je bent niet de enige. Er zijn hoe langer hoe meer mensen die leugens op hun cv zetten. Uit onderzoek van The Risk Advisory Group blijkt dat in het laatste kwartaal van 2008 meer dan 75% van de 2900 onderzochte cv’s ten minste één leugen bevatte. Maar of het nu slim is om te liegen voor een goed cv?

Natuurlijk zijn niet alle leugens hetzelfde: gaten in je cv een beetje verdoezelen en je huidige werkzaamheden wat mooier voorstellen dan ze zijn is niet hetzelfde als een titel opvoeren die je niet hebt. Op deze pagina gaat het over de grovere leugens: die niet-bestaande titel dus, of een gekocht diploma, een ziekte die je verzwijgt, een baan bij een bedrijf waar je nooit hebt gewerkt.

Liegen over dergelijke zaken op je cv is echt niet slim. Want je kunt om verschillende redenen door de mand vallen:

 • Bedrijven schakelen hoe langer hoe vaker onafhankelijke bureaus in om de cv’s van hun sollicitanten te checken. Ze kunnen het zich gewoon niet veroorloven om tijd en geld te steken in iemand die bij nader inzien helemaal niet geschikt blijkt te zijn voor de functie.
 • Worden de leugens op je cv niet direct ontdekt, dan komt er vroeg of laat een moment waarop je je nieuwe arbeidscontract moet tekenen. Vaak is dat ook het moment dat je kopieën van je diploma’s moet overleggen. Wat zeg je dan? Ben je ze kwijt? Kun je ze niet vinden? Niet echt geloofwaardig!
 • En stel dat je ondanks je leugens op je cv wordt aangenomen en er blijkt al snel dat je je nieuwe functie helemaal niet aankunt? Terwijl dat op grond van je cv wel te verwachten was? Dan val je alsnog door de mand en loop je grote kans ontslagen te worden. Waardoor je natuurlijk nog verder in de problemen komt. Want hoe verklaar je dit ontslag bij je volgende sollicitatie?

Kortom, liegen voor een goed cv is meestal geen goed idee!

Bron: http://www.sollicitatiebrieven.net

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

oktober 2009
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Blog Stats

 • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: