In bijberoep gaan, zelfstandige: een goed idee of beginnerangst?

1

november 24, 2009 door Tim

Een functie als werknemer biedt in de meeste gevallen een vorm van financiële zekerheid, toch zijn er zielen onder ons die het liever allemaal wat meer creatief en meer uitdagend zien. Wie vandaag meer wil verdienen dan een gemiddeld maandloon moet naast zijn vaste functie ook nog een andere activiteit op poten zetten. Ik bezie het eerder als een hobby waarmee je geld kunt verdienen.

Niet iedereen staat vanboven aan de top, daarom zorg je gewoon dat je zelf een top maakt waar, na verloop van tijd, meer mensen onder je komen te staan. Dit vraagt enige kennis van zaken, maar als je iets gaat doen dat je graag doet lukt het zeker en vast.

1. Het idee
Eerst en vooral moet je weten wat je juist wil gaan verwezenlijken en wat je doelen zijn. Ga je de wereld veroveren met een nieuw soort snoepje of ga je lokaal een verfwinkel opstarten. Alles is mogelijk zolang je structureel tewerk gaat en financieel een reserve hebt. Structuur en geld zijn dé belangrijkste punten tot succes!

2. De concretisering
Belangrijk is het feit dat je niet al je bruggen gaat verbranden met het verleden en zorgt dat je op het moment van waarheid zeker nog een half jaar fulltime aan het werk blijft. Na verloop van tijd moet je toch kunnen lospeuteren bij je baas om parttime te gaan werken. Dit doe je natuurlijk op het moment dat je ziet dat je echt niet anders kan dan meer tijd te investeren in je eigen zaak.

3. Evaluatie
Niet te vergeten is regelmatig een statistiek te trekken van de uren die je in je zaak steekt en wat je als inkomsten eruit kunt halen. Zo kun je bekijken op een bepaalde termijn wat je gemiddelde uurloon is. Wanneer je dat weet kun je zien of het werkelijk de moeite is om je zaak aan dit tempo uit te bouwen: is je gemiddelde uurloon aan de lage kant dan wil dit zeggen dat je ofwel te weinig vraagt of teveel tijd in je productie steekt.
Wanneer je uren meer opbrengen dan die van op je vast werk, kan je ervan uitgaan dat het tijd is om parttime te gaan werken. Zo verschuif je zelf je “winst en risicofactor” op het moment dat de winst het hoogst is en het risico het minst (op tegenslag omdat de zaak goed draait).

4. Vrijheid in handelen
Wat velen het eerst zien is de vrijheid als eigen baas in huis te zijn. Dit heeft natuurlijk ook een keerzijde nl. het feit dat men ook het papierwerk moet verrichten. Neem daarom een goede boekhouder bij de hand. Dit kan een grote kost betekenen, maar uiteindelijk zal het zich wel terugbetalen. De uren dat je uit zal sparen aan papierwerk zal in winst groot zijn, zeker als je daarbij nog een cursus boekhouden moet rekenen.

Wil jij ook een bijberoep, heb je nog vragen?
Stel ze hieronder en je krijgt antwoord…

One thought on “In bijberoep gaan, zelfstandige: een goed idee of beginnerangst?

  1. Nathalie Verboven schreef:

    Prachtig artikel! Hiermee kan ik zeker mijn beslissing onderbouwen voor mezelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

november 2009
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Blog Stats

  • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: