3D tv gevaarlijk voor de ogen

Een reactie plaatsen

juni 28, 2010 door Tim

3D-kijken is niet goed voor de ontwikkeling van de ogen van jonge kinderen, en kan ook volwassenen een lui oog bezorgen. Die wetenschap diepte website audioholics.com op uit de annalen van spelfabrikant Sega.

3D-console
Sega was 15 jaar geleden al helemaal klaar met een 3D-spelconsole met een headset met rood-blauwe glaasjes. Medici waarschuwden echter voor strabismus of lui oog, waardoor Sega de headset en console op het laatste moment terugtrok.

Vorige week presenteerde Nintendo een 3D-DS, met de waarschuwing dat kinderen onder de 7 jaar er eigenlijk niet mee mogen spelen. Ook Samsung voegt bij de 3D-tv’s een waarschuwing niet constant in 3D te kijken.
Stereo
Onze twee ogen moeten namelijk leren stereo te kijken, terwijl bij 3D-beelden het beeld afzonderlijk snel op je linker- en dan weer op je rechteroog wordt geprojecteerd. Een kunstmatig stereo-effect roept de diepte op.

Je twee ogen verliezen daardoor de fixatie op het ene middelpunt, onze normale manier van kijken of stereopsis. Wie echter vaak 3D kijkt, loopt een grote kans een lui oog te krijgen, een oog dus dat niet meer met het andere wíl fixeren op dat ene punt in de verte.

Opletten
Vroeger dacht men dat alleen jonge kinderen een lui oog konden krijgen, maar recent medisch onderzoek wijst uit dat ook oudere kinderen en volwassenen nog een lui oog kunnen krijgen.

Volgens audioholics.com is het dan ook verstandiger slechts af en toe in 3D te kijken, en de fraaie 3D-tv vooral te gebruiken voor het superieure 2D-beeld. En om jonge kinderen er ver van weg te houden als je toch 3D kijkt. (po/sam)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

juni 2010
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Blog Stats

  • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: