Bewijs: geld maakt wel gelukkig

Een reactie plaatsen

september 7, 2010 door Tim

Wetenschappers van de Amerikaanse Princeton-universiteit maken komaf met de idee dat geld niet gelukkig maakt. In een studie leggen ze een rechtstreeks verband tussen inkomen en ‘emotioneel welzijn’, ofwel geluk.
Voor wie geen nagel heeft om aan zijn gat te krabben, komen de onderzoeksresultaten, die gepubliceerd werden in de jongste editie van ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ wellicht niet als een verrassing. Het onderzoek stelt dat geluk toeneemt met een jaarinkomen tot 75.000 dollar (een slordige 58.000 euro).

Boven dat bedrag maakt het niet zo gek veel meer uit hoeveel je nog méér verdient. “Maar wie minder verdient, moet meer hindernissen nemen om gelukkig te zijn”, zegt Princeton-econoom Deaton. “We worden zodanig veel om de oren geslagen met allerlei spullen die we kunnen kopen, dat ze ons verhinderen om ons goed te voelen.”

Geld + weekend = geluk
Deaton en zijn mederesearcher, psycholoog Daniel Kahneman, kwamen tot die conclusie nadat ze 450.000 enquêtes bekeken voor een Amerikaanse welzijnsindex, die vragen bevatten over het dagelijkse geluksgevoel van de deelnemers en hun algemene tevredenheid over het leven. Het geluksgevoel werd sterker naarmate de respondenten meer geld verdienden, maar het effect verminderde rond 75.000 dollar per jaar.

“Een inkomen boven dat bedrag heeft geen enorm effect meer op ons dagelijks humeur, al zal het wel onze opinie over ons eigen succes en ons leven positief beïnvloeden”, luidt het. Daarnaast bleken de onderzochte personen gelukkiger te zijn in de weekends dan tijdens de week, hoewel ook dit geen invloed had op hun dieperliggend gevoel van welzijn.

“Als econoom ga ik ervan uit dat geld goed is voor de mensen, en ik ben blij dat deze studie bewijs levert voor die stelling”, besluit Deaton. (hlnsydney/tw)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Kalender

september 2010
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Blog Stats

  • 228.387 hits
%d bloggers liken dit: